Már a szüleink is imádják a számítógépeket

A mai világban nagyon fontos a számítógépek használata, és annak a már lassan teljes körű ismerete. Ez már mindenki számára teljesen egyértelmű. Szükségünk van rá a tanuláshoz, a munkához, így tartjuk a kapcsolatot egymással, hiszen ma már a szüleinknek, de még talán a nagyszüleinknek is van olyan telefonja, amin használni tudják az internetet. Sőt, vannak olyan szülők, nagyszülők, akik otthon napi szinten használják a számítógépet. Az én szüleim is tudják, hogyan kell használni a számítógépet, és mivel ők is okostelefont használnak, sokszor a legváratlanabb pillanatban csörgött ki a telefonom, és az a kép fogadott, hogy már nem a hagyományos módon hívnak, hanem a különböző alkalmazásokon keresztül, amik ugye lehetővé teszik a kapcsolattartást írásban és telefonon egyaránt.

Először meglepett a dolog, mert én még azt a funkcióját nem használtam annak az alkalmazásnak és nem gondoltam volna, hogy első kipróbálás során az anyukámmal fogok trécselni. Akkor külföldön laktam, és mivel a lakásomban volt WIFI elérhetőség, könnyebb volt, ha így kommunikáltunk, mint ha felhívott volna. Fura, hogy milyen gyorsan fejlődik a világ ebből a szempontból, van olyan ország, ahol már a robotokat is kifejlesztették.

A szüleim szeretik az olyan dolgokat, amik könnyítenek az életükön, mint például az ilyen okostelefonok. Mert csak két gombnyomás és például azt is meg lehet tudni, hogy aznap milyen idő lesz. De ami még szintén megkönnyíti az életüket, az napelem. Pár évvel ezelőtt kitalálták, hogy a házra, amit saját kézzel építettek fel, napelem rendszert telepíttetnek. Tudták, hogy ez környezetvédő is, ezért még jobban tetszett nekik az ötlet, úgyhogy nem is gondolkoztak rajta sokáig. A napelem mérete azonban fontos tényező volt, hiszen meg kellett nézni, hogy hogyan és mekkora napelemeket lehet feltenni a tetőre.

Végül könnyen megoldották a dolgot, és hamar felkerültek a napelemek a tetőre, amit aztán rögtön használni is tudtak. Azóta is a tetőn vannak a napelemek, és nagyon jól működnek, a szüleim elégedettek vele. Ha majd egyszer nekem is lesz saját házam, akkor biztos, hogy én is telepíttetek majd napelem rendszert rá.

Meséltek róla már a családban a többi rokonnak és ismerősnek is, és néhányan azóta elgondolkoztak rajta, hogy ők is felszereltetik a napelemet a házukra, de olyan is van, aki már megcsináltatta. Mindenki elégedett vele. Emellett pedig nem csak a napelemes ötlet tűnt nagyon klassznak a család többi tagjának, de apukám nővére ezek után nem csak, hogy felszereltette magának is a napelemet, de apukám által megtanulta alapszinten kezelni a számítógépet is. Ami neki azért volt szükséges, mert a lánya külföldön él, és számítógép segítségével sokkal könnyebben tudják tartani a kapcsolatot.

A végén még az egész család számítógépen keresztül fog egymással kommunikálni az otthoni, vezetékes telefon helyett. Bár nálunk ezt egyelőre nem tudom elképzelni, mert előttem teljes mértékben ott a kép, ahogy anyukám ül a fotelben, éppen majszolgat valamit és a nővérével telefonál órákon át. Nem is tudom igazából elképzelni, hogy miről tudnak ennyi ideig beszélgetni, de azt sem tudom elképzelni, hogy anyukám a laptop előtt ül és a képernyőhöz beszélve beszélget a nővérével. Az a kép valahogy számomra teljesen irreális, de aztán ki tudja, hogy mit hoz a jövő, hiszen annyira belejöttek már a számítógép használatába.

A napelemről is az interneten olvastak igazából, ha jobban belegondolok. Ott találtak egy céget is, akik nagyon szimpatikusak voltak nekik, így velük felvették utána a kapcsolatot, akik részletesen elmagyaráztak mindent a szüleimnek. És nem csak telefonon, de e-mailben is tartották a kontaktot, és mivel a szüleim már tudják, hogy mi az az e-mail, nem esett nekik nehezükre, hogy ezen a vonalon is tartsák a céggel a kapcsolatot. Szóval, ha belegondolok, akkor igazán jó dolog, hogy a szüleim is tudják kezelni már a számítógépet, így legalább nem nekem kell mindent megcsinálnom. Ha érdekli őket valami, rákeresnek az interneten. E-mailt írnak, esetleg felhívnak Skype-on, ha külföldön vagyok. Sőt, apukám vett magának egy nyomtatót is, mert nehogy már pont neki ne legyen nyomtatója. Ez nekem is jó volt sokáig, mert míg egyetemre jártam, megkérhettem, hogy nyomtasson ki nekem a sulihoz egy csomó mindent. Szóval, végül is ez jó dolog!