Filmnézés otthon a kanapén vagy a moziban

Gyakran emlegetett probléma a filmgyártók részéről, hogy egyre többen a kalóz módját választják egy-egy film megnézésének, tehát letöltik otthon, különböző illegális weboldalakról. A mozivászon élményét, pedig semmi nem tudja pótolni. Igaz, kényelmes otthon a fotelből nézni egy filmet, főleg amikor az ember elfáradt az egész napos ügyintézésben. Én ma a napelemes rendszerek  megismerésével töltöttem az időt.

Tervezzük, hogy napelemes rendszert telepítünk a házra. Ennek több oka is van. Egyrészt, mivel az életünk más területein is igyekszünk odafigyelni, hogy környezetbarát módon viselkedjünk, és a napelemes megoldások is környezetkímélő rendszerek. Másrészt, több szomszédunktól is hallottuk már, hogy ez egy megfontolásra érdemes befektetés. Hosszú távon, ugyanis megtérülő pénzügyi vállalkozásról van szó. Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, mindent előre, alaposan át kell gondolni és megtervezni.

A napelemes rendszerek telepítése nagy beruházást igényel, a legjobb, viszont az benne, hogy a működés kezdetétől, rögtön elkezdi megtermelni a befektetett költségeket. Akkor beszélhetünk erről, amikor hálózatba kötött napelem rendszerről van szó, hiszen itt a feleslegben megtermelt áramért cserébe kapjuk a szolgáltatótól az energiát. A villanyszámla költségek, tehát rögtön csökkennek. A másik típusú megoldás, a szigetüzemű rendszer, ilyet akkor szoktak telepíteni, amikor nincs a közelben szolgáltató, amire rá lehetne csatlakozni. Ebben az esetben a pillanatnyilag fel nem használt áram, akkumulátorokba töltődik, és később onnan lehet felhasználni. Ez a fajta rendszer, szerkezeténél fogva, drágább kivitelezésű.

Ha megbízunk egy céget a napelemes rendszerünk kivitelezésével, akkor mindenképpen olyan társaságot keressünk, akik kizárólag minőségi alapanyagokat használnak fel. Ez a megtérülési idő miatt is fontos, hiszen itt években kell gondolkozni, és a rendszernek hosszú távon kiegyensúlyozottan kell működnie. Ez pedig csak megbízható gyártóktól származó alkatrészek beépítésével lehetséges. Az ismerőseim tapasztalatai alapján, egy felelősségteljesen dolgozó cég, akiknek a weboldalát is linkeltem.

Velük akarom megcsináltatni a napelemes rendszerünket. A munkát a helyszíni felméréssel kezdik, ami a hibátlan tervezéshez elengedhetetlen. A családi ház és környezetének vizsgálata során figyelembe veszik a ház tájolását, és a környezeti elemeket, amik árnyékot vetnek a házra. Sok tényező befolyásolja, hogy pontosan milyen rendszert érdemes telepíteni. Ha a tetőn nincs elég hely, akkor a földre történő telepítés is lehetséges, ez azonban, egy átlagos családi ház esetében kevés esetben éri meg. A földre, ugyanis bonyolultabb tartószerkezetekre van szükség, ami megnöveli a kiadásokat.

A helyszíni felmérés után, egy árajánlatot kapunk a napelemes rendszer megtervezésére. Ha megtervezték, utána jöhet is a kivitelezés. Ez egy nagyon gördülékeny folyamat, akár egy fél nap alatt is végeznek vele a szakemberek.

Mielőtt rátérnék a napelemes rendszerek konkrét felépítésére, egy pár szó még a tévézési szokásokra. Jó lenne, ugyanis egy kicsit már lazítani, és nem a jövőn aggódni. Egy izgalmas film megnézése tartalmas kikapcsolódást jelenthet. Mostanában csak egy-egy filmre van időm, pedig a sorozatokat még jobban szeretem. A sorozatokban részletesebb karakterábrázolásokra is jut idő, ez számomra sokkal érdekesebbé tesz egy történetet.

napelemes rendszerek

Most, azonban a napelemes rendszerekkel kell foglalkoznom, nem akarok olyan dologba belevágni, amit nem ismerek legalább nagy vonalakban.

A neten, rengeteg helyen utána lehet már nézni ennek a technológiának. Elterjedtebben alkalmazott megoldás a házak energiaellátására, mint gondolnánk. Főleg nagyobb közintézmények tetején lehet már egyre gyakrabban látni napelem modulokat. Ezeket állami támogatással építik, de akár a saját házunkra történő telepítésnél is igénybe vehetünk támogatásokat.

A napelemes rendszerek legszembetűnőbb része, maga a napelem modul, ami egy tartószerkezetre kerül felépítésre. A modul, több kisebb napelem cellából áll össze. A beépített cellák számával változtatható a napelem mérete. A működési elvről csak röviden annyit, hogy a napelemek a fényenergiát alakítják át egyenárammá. Ez az egyenáram a speciális kábeleken keresztül továbbítódik az inverterbe, ami a rendszer szíve. Az inverter alakítja át, ugyanis az egyenáramot, a fogyasztók által felhasználható váltóárammá. A másik feladata, az áramellátás stabilitásának garantálása, azaz, a hálózati ingadozások kiegyenlítése.

Szükség van még, többek között, egy oda-vissza mérő villanyórára is. A hálózatra visszatáplált áram mennyiségét is mérni kell, ez lesz az alapja, az elszámolásnak. A szolgáltató figyelembe veszi a leadott, számunkra éppen feleslegben megtermelt áramot, és ennek megfelelően számolja a költségeket. Egy jól működő rendszerrel, a teljes villanyszámla is lenullázható. Ez rendkívül kényelmes megoldás, és még környezetbarát is.

Az, hogy mekkora hányadát tudjuk megtermelni az áramfogyasztásunknak, persze sokféle tényezőtől függ. A legbefolyásosabb, az magának a napelem rendszernek a mérete, tehát a termelőkapacitása. A méretek megtervezésekor, figyelembe kell venni a háztartás átlagos fogyasztását. Nem muszáj egyből lefedni az egészet, később bővíthető is a rendszer. Egy új eszköz vásárlása után megnőhet az áramfogyasztásunk. Például, ha úgy döntünk, hogy beszerzünk egy házimozi rendszert, hogy az otthonunkban is élvezhessük a mozi által nyújtott élményeket. Ez luxusnak számíthat, de ne felejtsük el, ha már napenergia felhasználásával működtetjük a házunkat, akkor nem kell aggódni az energiapazarlás miatt, hiszen ez egy nagyon környezettudatos megoldás. Nem véletlenül törekszik egyre több ország is átállni, legalább részben, a megújuló energiákra. A napelemek gyártási költségei folyamatosan csökkennek, és az újrahasznosításra is mindig hatékonyabb megoldások születnek. Hatalmas vállalatok, mint például az Elon Mask által vezetett cég is napelem gyártásba fektet, ráadásul egy egyedi, innovatív megoldással: maguk a tetőcserepek fognak napelemekként funkcionálni.